Badstua på Flotten


Idrettslaget og husstyret tok i 1950 initiativet til istandsetting av to-tre rom i kjelleren på Flotten.

Behovet var begrunnet ut fra et sportslig synspunkt hvor det skulle være mulighet for dusj og vask i forbindelse med trening og stevner,men like viktig var den sosiale delen med tanke på dusj og badstue for allmenheten.

Går vi tilbake til 1953,var så vidt vites Flotten den eneste plassen i Tillergårdene hvor det fantes dusj.

Til finansiering og oppstart ble folkebadet etter søknad, innvilget kr. 2000,-  fra Statens ungdoms- og idrettskontor og kr. 1500,- fra Tiller kommune.

Byggmester Sivert Tiller utførte det meste av installasjonsarbeidet som pågikk i 1951 og 1952.

Først i 1953 kunne folkebadet taes i bruk. Total byggekostnad var da kr. 4230,25,-. 

De første postene i driftregnskapet var innkjøp av ½ favn granved (kr.44) og en favn bjørkeved (kr.110). Videre viser regnskapet at opptenning og fyring kostet kr 8,- pr.gang og vask i lokalene kr. 8,- pr.gang

Unge som drev aktiv idrett dusjet gratis,mens dusj og badstue var tilgjengelig hver 14. dag og kostet kr. 1,- for voksne og kr. 0,50,- for barn. Denne prisen var fast i alle år.

Mye svette,høystøv og fjøslukt er vasket fra kropp og sjel i kjelleren på Flotten.

I de nesten 30 år badstua fungerte som en møte og rengjøringsplass,har mange tanker og nyheter blitt utvekslet. Laura Tillerflaten bodde på Flotten i mange av disse ”badstuårene”,og hun var både badstuesjef,opptenner og vasker.

Anne Tiller, Leif Tiller, Laura Tillerflaten og Jens Tiller står foran Flotten.
Badstuvert Leif Tiller

Å komme nyvasket og ren inn til Laura for å betale og kanskje få en kopp kaffe og ”siste nytt”,husker nok mange som svært trivelige stunder.

Ved litt større arrangementer som f.eks Tillerstafetten som ble arrangert ved Flotten, var Leif Tiller fast badstuvert. Han ordnet med badestamper og lagde skikkelig ”finsk sauna” på Flotten.

Badstua på Flotten var den beste de hadde opplevd

Charlottenlund-løperne Viktor Olsen og Victor Larsen

De berømte Charlottenlund-løperne Viktor Olsen og Victor Larsen uttalte en gang at badstua på Flotten var den beste de hadde opplevd. Den gangen var temperaturen oppe i 111 grader.

Den nye tid med varmtvannsberedere og dusj ble etter hvert også normale installasjoner i hus og hjem i Tillergårdene.

Badstua ble mindre og mindre besøkt, og den ble besluttet nedlagt i 1980.